preskoči na sadržaj

Osnovna škola Bukovac Zagreb

 > Knjižnica
Knjižnica

Dobro došli na stranicu knjižnice OŠ Bukovac! Katalog knjižnice

Knjižnica se od ove školske godine nalazi na adresi 8. Požarinje 2a, u prostoru Mjesnog odbora Bukovac. Veselimo se druženju s vama u ovom prostoru dok čekamo našu novu školu. 

Za vrijeme online nastave nastala je i virtualna knjižnica  - mrežna stranica koju su uredile knjižničarke, a sadrži mnoštvo korisnih sadržaja. Kliknite i pronađite nešto vama zanimljivo za čitanje!


Ovdje možete pratiti novosti i događanja u našoj knjižnici, a svoje prijedloge i pohvale šaljite nam na knjiznica.bukovac@gmail.com  smiley

 

Knjižničarke:

Anđelka Golub, prof.

Mateja Murković, prof. 


RADNO VRIJEME KNJIŽNICE 2020./21.

 

PREDMETNA nastava UJUTRO;  RAZREDNA (osim produženog boravka) POPODNE

 PONEDJELJAK 

UTORAK

SRIJEDA

ČETVRTAK

PETAK

 12 - 15:30

12:30 - 18

   11 - 18

12 - 15:30

9 - 15

 

PREDMETNA nastava POPODNE;  RAZREDNA (osim produženog boravka) UJUTRO

PONEDJELJAK

UTORAK  

SRIJEDA

ČETVRTAK

PETAK

8:45 - 10:10
12:30 - 15

11:30 - 18

8:45 - 10:10
12:30 - 15

12 - 18

8:45 - 14:45

 

 

*Napomena za roditelje učenika 1. i 2. razreda: ako niste sigurni u kojem smo turnusu, pošaljite nam e-poruku i javit ćemo vam imamo li traženu knjigu i kad možete doći po nju, a tako možete odmah i rezervirati knjigu. popis potrebnih lektirnih naslova za knjiznicu2020-21.docx

Vijesti iz knjižnice

Povrat knjiga u školsku knjižnicu

Autor: knjiznica bukovac, 12. 6. 2021. 14:16

Dragi učenici,

podsjećamo vas da posuđene knjige vratite u našu školsku knjižnicu do kraja nastave, tj. 18. lipnja.  

[više]

Zagreb book festival

Autor: knjiznica bukovac, 24. 5. 2021. 12:27

Danas (24. svibnja) počinje Zagreb Book Festival. Uz brojne razgovore s piscima, predviđeni su i razgovori o temama poput 'Čitajmo, da ne ostanemo bez riječi!', 'Knjige kao ogledala i prozori u svijet', 'Djetinjstvo – odakle dolaziš stereotipe?'.

Zagreb Book Festival osmišljen je kao redovita godišnja književna i kulturna manifestacija u gradu Zagrebu koja okuplja na desetine domaćih i stranih autora. Jedan od ciljeva ZBF-a osnaživanje je svih segmenata u književnom sektoru; od samih autora, preko nakladnika i prevoditelja, do čitatelja kao krajnjih korisnika knjiga. Proteklih godina Festival je stekao svoju odanu publiku koja iz godine u godinu uveličava ovaj događaj i stvara pravu festivalsku atmosferu. Osim samog književnog programa, Festival je postao poznat po izuzetno posjećenim panel diskusijama vezanim uz aktualne društvene teme te predavanjima cijenjenih domaćih i stranih intelektualaca, znanstvenika i profesora. U sklopu Festivala odvija se glazbeni i filmski program te interaktivne radionice za posjetitelje. Također, značajan dio programa ZBF-a posvećen je i dječjoj književnosti s ciljem što ranijeg uključivanja najmlađih članova društva u čitateljsku zajednicu. Upravo iz tog segmenta razvile su se i književne tribine isključivo posvećene djeci i mladima, Mala slova, koje se održavaju tijekom čitave godine, a ugošćuju omiljene domaće i strane autore za djecu.Većina festivalskog programa se prenosi putem weba, a na sljedećoj stranici se može vidjeti raspored https://www.zgbookfest.hr/program

[više]

Noć knjige 2021.: Ljekovita moć knjige

Autor: knjiznica bukovac, 26. 4. 2021. 13:47

U petak, 23. travnja od 19 do 21 sati u našoj se školskoj knjižnici održala Noć knjige. Sudjelovalo je deset zainteresiranih učenika šestih i sedmih razreda. Ljubav prema knjizi i čitanju učenici su, kao i svake godine, obilježili nizom aktivnosti s knjižničarkama (a ove godine i s profesoricom glazbenog) i proveli zabavnu večer. U nastavku pročitajte detaljnije, a sve fotografije pogledajte ovdje.

[više]

Godina čitanja: Knjiga i(li) film

Autor: knjiznica bukovac, 20. 4. 2021. 17:55

Često kada pročitamo knjigu koja je predložak i za film, ili obrnuto, možemo čuti ono vječno pitanje - knjiga ili film? Ali zapravo se radi o dva različita medija. Knjigu čitamo i sami stvaramo slike, boje, zvukove i mirise, zamišljamo likove i mjesta o kojima čitamo, a film je viđenje redatelja filma, daje nam zvuk i sliku, boje i lica likova. Učenici 7. c razreda za lektiru su čitali kriminalističku priču Dobri duh Zagreba, a navedena priča bila je i predložak za film Ritam zločina koji su sa svojom profesoricom Anđelkom Golub gledali na satu hrvatskoga jezika. Na poveznici pogledajte digitalnu knjigu u kojoj su napisali svoje dojmove što im se više svidjelo i koji su tome razlozi. Saznajte jesu li se odlučili za čitanje ili gledanje, te što misle o ovoj kriminalističkoj priči.

Knjiga i(li) film 7. c

[više]

2021. - Godina Marka Marulića

Autor: knjiznica bukovac, 20. 4. 2021. 15:38

Povodom obilježavanja 500. godine tiskanja Judite Marka Marulića, a na prijedlog Agencije za odgoj i obrazovanje i Društva profesora hrvatskoga jezika, Hrvatski sabor donio je 9. travnja 2021. godine Odluku o proglašenju 2021. Godinom Marka Marulića. Nizom znanstvenih i kulturnih događanja obilježavat će se od 22. travnja 2021. do 22. travnja 2022. godine. To je datum kada je pjesnik Marko Marulić potpisao završetak epa, prvoga potpisanog autorskog djela na hrvatskom jeziku.
Ove se godine obilježava 500. godina tiskanja Marulićeve Judite
, prve autorske knjige na hrvatskom jeziku, koja je Maruliću priskrbila epitet Oca hrvatske književnosti. Judita je prvi umjetnički ep u hrvatskoj književnosti napisan 1501. na starohrvatskom čakavskom jeziku u dvostruko rimovanim dvanaestercima, a objavljena je u Veneciji 1521. godine. Za Marulićeva života doživjela čak tri izdanja u 18 mjeseci i kao takva svjedoči o značajnome mjestu hrvatske kulture u europskim okvirima.

[više]

Blackout poezija Dobriše Cesarića u Godini čitanja

Autor: knjiznica bukovac, 14. 4. 2021. 16:55

U Godini čitanja jedan je od izazova i čitanje poezije, a pogotovo kad je poezija i lektira. Čitati poeziju za lektiru nije baš najzanimljivije. Kako ne bi uvijek tražili temu, motive, pjesničke slike, učenici  7.a i 7.b razreda  zajedno sa svojom profesoricom hrvatskoga jezika Natašom Gaščić Đurkan upoznali su se s drugačijom metodom čitanja poezije - blackout poezijom. To je novija metoda interpretacije pjesme koja uključuje odabir riječi iz pjesme te crtež pa tako nastaje neka nova pjesma. Učenici su pročitali zbirku pjesama Dobriše Cesarića i odabrali jednu pjesmu koja nije mogla biti kraća od tri strofe. Pjesmu su trebali prepisati na papir te zaokružiti za njih najvažniju riječ u pjesmi. Zatim su odabrali druge pjesme iz riječi po svom odabiru. Ostale riječi su potamnili u obliku crteža koji je tematski vezan uz pjesmu.
Kako je to na kraju izgledalo, pogledajte na poveznicama:
 
[više]

Noć knjige: Ljekovita moć knjiga

Autor: knjiznica bukovac, 14. 4. 2021. 11:15

I ove se godine tradicionalno održava manifestacija Noć knjige u cijeloj državi, a naša će se škola, kao i svake godine dosad, priključiti toj manifestaciji održavanjem radionica i događanja za koje trenutno knjižničarke završavaju posljednje pripreme za 23. travnja kada se održava Noć knjige. Ovogodišnja tema Noći knjige jest ljekovita moć knjiga. Kada govorimo o knjigama, volimo ih isticati kao riznice znanja, vrelo zanimljivih priča i inspiracije. No snaga pisane riječi očituje se i u njezinoj sposobnosti da utječe na nas, mijenja naš doživljaj svijeta i sebe samih, omogućuje nam susret s „drugim“, nepoznatim, razvija empatiju i suosjećanje. U Noći knjige 2021. stoga vas potičemo da razmišljate o ljekovitim moćima knjiga – u razdobljima društvenih i intimnih kriza, kada im se okrećemo tražeći odgovor na pitanja koja nas muče. Katkad će odgovori koje u njima pronađemo biti utješni, katkad uznemirujući, a neki će sigurno i duboko protresti naša temeljna uvjerenja. Veliki Fjodor Mihajlovič Dostojevski, kojem ove godine proslavljamo 200. obljetnicu rođenja i 140. obljetnicu smrti, u baštinu nam je ostavio sljedeću misao: Kada je bogatstvo izgubljeno – ništa nije izgubljeno, kada je zdravlje izgubljeno – skoro sve je izgubljeno. Mogu li nam, i kako, knjige pomoći u održavanju zdravlja pojedinca i društva? Koje bismo knjige kao lijek „prepisali“ sebi i drugima – i zašto? Može li se svakom vremenu preporučiti neka knjiga kao lijek? Koju bismo literaturu ponudili kao spas vremenu u kojem danas živimo? Zavirite u svoje kućne, školske, institucionalne apoteke i u njima potražite ljekovitu literaturu. 

U petak, 23. travnja i mi ćemo pokušati doći do odgovora na ova pitanja, potražiti i otkriti ljekovitu moć koju knjige u sebi sadrže. smiley
U nastavku pročitajte više i o prodajnoj akciji koju organiziraju nakladnici za Noć knjige. 

[više]

Svjetski dan kazališta

Autor: knjiznica bukovac, 26. 3. 2021. 11:05

Svjetski dan kazališta održava se svake godine 27. ožujka.

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA je akcija koju je pokrenula svjetska udruga za kazališnu umjetnost  ITI - International Theatre Institut - Međunarodni kazališni institut, a obilježava se od 1962., uvijek 27. ožujka i povezuje se s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu. Svake se godine u kazalištima diljem svijeta, prije početka izvedbi predstava, čitaju prigodne nacionalne i međunarodne poruke namijenjene publici i kazalištarcima. Ovogodišnju hrvatsku poruku napisala je Nacionalna dramska prvakinja Branka Cvitković, a svjetsku, kazališna, televizijska i filmska glumica planetarnog glasa Helen Mirren, koju donosimo u nastavku.

U posljednje vrijeme je zbog pandemije puno toga svedeno na minimum, tako i odlasci s učenicima na različite kulturne manifestacije. Nadamo se da će uskoro biti kao i prijašnjih godina i da ćemo često nazočiti kulturnim događanjima, od toga najviše kazališnim predstavama koje su naši učenici svake školske godine sa svojim učiteljima i knjižničarkama posjećivali barem jednom u polugodištu.

 

[više]

Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva

Autor: knjiznica bukovac, 22. 2. 2021. 16:52

Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje odabrao je 22. veljače za Dan hrvatske glagoljice i glagoljaštva kao spomen na dan kada je 1483. godine tiskana prva hrvatska knjiga – Misal po zakonu rimskoga dvora.

Povodom obilježavanja prvoga Dana hrvatske glagoljice i glagoljaštva Institut je na svoje stranice Hrvatski u školi pripremio malu školu glagoljice, provjeru znanja glagoljice i memorijsku igru Glagoljica pamtilica.

Posjetite navedene poveznice i zabavite se rješavajući kvizove! 

[više]

Svjetski dan čitanja naglas

Autor: knjiznica bukovac, 5. 2. 2021. 09:13

Svjetski dan čitanja naglas ove se godine održao 3. veljače. U svakoj zemlji obilježava se drugačije, ovisno o njezinom razvoju, mogućnostima i potrebama.  Mi smo ovaj dan obilježili radionicama za velike i malene. Ovo je prvi u nizu ovogodišnjih događaja organiziran u našoj knjižnici kojim obilježavamo Godinu čitanja. U nastavku pročitajte kako sedmaši povezuju knjige s modernom tehnologijom i čitaju li naglas, te kako učenici trećeg razreda slušaju i čitaju bajke.

   

[više]

2021. - Godina čitanja

Autor: knjiznica bukovac, 21. 1. 2021. 12:20

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja. I u našoj će se školi, kao i svake godine, održavati različite aktivnosti za poticanje čitanja.

Godina čitanja realizacija je mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, koju je Vlada usvojila 2017. godine, a koja pridonosi razvoju kulture čitanja i omogućava što većem dijelu društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem. U nastavku pročitajte opširnije...
 

[više]

Adventski knjižničarski kalendar

Autor: knjiznica bukovac, 3. 12. 2020. 14:54

Stiglo nam je i najljepše doba u godini, a adventski nas kalendari posvuda okružuju. Za sve naše male i velike ljubitelje čitanja, ali i gledanja filmova, imamo jedan knjižničarski adventski kalendar u kojemu se nalaze preporuke za knjige božićne tematike. Zavirite svaki dan u kalendar i pogledajte preporuku za taj dan. Možda vam se preporuka svidi za vas, a možda vam posluži kao dobra inspiracija za božićni poklon. Svi znamo da su knjige najbolji pokloni. :)

https://calendar.myadvent.net/?id=72f47071a2f28e93f8080d2a07c3a342

 

[više]

Sretan 75. rođendan Pipi Dugoj Čarapi!

Autor: knjiznica bukovac, 27. 11. 2020. 09:36

Svjetski poznat dječji roman švedske spisateljice Astrid Lindgren objavljen je prvi put na današnji dan 1945. godine. Priča o tvdoglavoj djevojčici zbog koje smo vjerovali da je sve moguće i dalje oduševljava sve generacije. Naši učenici četvrtih razreda upravo je čitaju! 

 

[više]

Knjiga svima i svuda

Autor: knjiznica bukovac, 10. 11. 2020. 11:42

Na našu veliku žalost, zbog epidemije koronavirusa ove se godine neće održati sajam knjiga Interliber, prvi put od 1977. godine. :(
Svake smo se godine veselili ovom događaju, željno ga iščekivali, pregledavali kupljene knjige i dugo o njemu govorili nakon što bismo se zajedno, knjižničarke i učenici, vraćali sa Zagrebačkog velesajma gdje se Interliber tradicionalno održavao. Međutim, zbog loše epidemiološke situacije i Interliber uživo je otkazan. 
Zaklada nakladnika i knjižara odgovorila je na otkazivanje Interlibera pokretanjem platforme Knjiga svima i svuda, pa ćemo Interliber, kao i brojne druge događaje ove godine, moći pratiti online i na HRT3 od 10. do 15. studenog iz udobnosti našeg doma. Na sljedećoj poveznici (https://knjigasvimaisvuda.znk.hr/) bit će objedinjene stranice svih izdavača u Hrvatskoj gdje će se preko internetskih dućana prodavati knjige, a sajamska prodaja bit će preseljena u sve knjižare diljem Hrvatske.
Nadamo se da ćete i ove godine uspjeti pronaći za sebe nešto na navedenoj platformi Knjiga svima i svuda. 
smiley

[više]

Mjesec hrvatske knjige

Autor: knjiznica bukovac, 27. 10. 2020. 11:27


Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, nastoji na državnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi i knjižnicama, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima. Ovogodišnji je moto Razlistaj se! pod kojim su svi sudionici pozvani da svoje programe posvete planetu Zemlji, a u povodu 50. obljetnice održavanja Dana planeta Zemlje. 
U vrijeme mnoštva epidemioloških mjera i ograničenja okupljanja veliki je izazov organizirati  jednu ovakvu nacionalnu manifestaciju, ali ljubitelji knjiga i čitanja nisu dopustili da ih to spriječi, već su pokazali veliku volju i kreativnost u organiziranju ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige. Sve informacije o manifestaciji i brojnim događanjima (uživo i virtualno) možete pogledati na sljedećoj poveznici: 
http://www.mhk.hr/
 

[više]

Rad knjižnice uz poštivanje epidemioloških mjera

Autor: knjiznica bukovac, 2. 10. 2020. 10:16

Dragi učenici i roditelji!

Sukladno Smjernicama za rad školskih knjižnica donosimo nekoliko pravila o načinu rada knjižnice u uvjetima epidemije COVID 19:

  • U knjižnici prema epidemiološkim mjerama smije biti najviše 5 osoba, uz knjižničarku.
  • Knjige ćete prilikom povrata ostavljati u kutiju pokraj pulta.
  • Knjige možete također rezervirati putem chata na Teamsima, slobodno se javite knjižničarkama.
  • Knjižničarke će nositi masku i rukavice te dezinficirati knjige i pult nakon svakog korisnika.
[više]

FEKP - Alisa osvojila prvo mjesto!

Autor: knjiznica bukovac, 6. 10. 2020. 14:33

Učenica naše škole  Alisa Ciglar Tišljar iz 4.d razreda pobijedila je na natječaju za mlade na Festivalu europske kratke priče! Alisa je osvojila prvo mjesto svojom pričom Duga na početku kraju puta, budućnost se čini ljuta u konkurenciji 53 rada osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj i susjednim državama!

Velike čestitke Alisi!

U nastavku pročitajte više...

[više]

Arhiva naših vijesti   
 


NAJAVA DOGAĐANJA

 

 

 

 

Klikom na sliku poslušajte pjesmu

"Paketići od srca" (tekst)

 
MOBILNOST/MOBILITY

  English version

 
E DNEVNIK

Priloženi dokumenti:
Letak-za-roditelje.pdf

 
RASPORED ZVONA

PREDMETNA NASTAVA (ŽUTI BRIJEG)

Ujutro

1. sat 8:00 - 8:40

2. sat 8:50 - 9:30

3. sat 9:40 - 10:20

4. sat 10:30 - 11:10

5. sat 11:15 - 11:55

6. sat 12:05 - 12:45

7. sat 12:50 - 13:30

Popodne

0. sat 13:40 - 14:20

1. sat 14:25 - 15:05

2. sat 15:10 - 15:50

3. sat 16:00 - 16:40

4. sat16:50 - 17:30

5. sat 17:35 - 18:15

6. sat 18:20 - 19:00

7. sat 19:05 - 19:45

 
ŠKOLSKI LIST

 
LEKTIRA

 
DOKUMENTI
 
Kalendar
« Kolovoz 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

 
Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
 
ŠKOLSKA STRANICA
 
POVEZNICE

 
NATJEČAJI

 
Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 9. 2012.

Ukupno: 846081
Ovaj mjesec: 74
Ovaj tjedan: 30
Danas: 30
 
 > Knjižnica
CMS za škole logo
Osnovna škola Bukovac Zagreb / Trnac 42, HR-10000 Zagreb / os-bukovac-zg.skole.hr / os-zagreb-033@os-bukovac-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju