preskoči na sadržaj

Osnovna škola Bukovac Zagreb

Što radimo...

Ispiti i rješenja s natjecanja 8.RAZREDI Vijest ima dokument u privitku

Autor: knjiznica bukovac, 16. 2. 2016. 18:49

U privitku možete pronaći testove s prošlih školskih i županijskih natjecanja, te rješenja zadataka. 

prof. Karmela Tandarić

 [više]

Ispiti i rješenja s natjecanja 7.RAZREDI Vijest ima dokument u privitku

Autor: knjiznica bukovac, 16. 2. 2016. 18:40

U privitku možete pronaći testove s prošlih školskih i županijskih natjecanja, te rješenja zadataka. 

prof. Karmela Tandarić

 [više]

Povijest kroz oči učenika

Autor: knjiznica bukovac, 1. 7. 2017. 09:54

Na kraju školske godine veliko hvala kreativnom i veselom 5.c razredu. Na svoj način su nam David Komljenović i Ruta Matoković ispričali priču o Židovima, Matteo Šipek o Trojanskom konju i rimskom vojniku, Karla Pavić o grčkom vojniku, Nika Majstorović i Iva Krajina o Trojanskom konju, Tomislav Romac o rimskoj kući i Nika Majstorović, Nika Picek i Petra Dodić o rimskoj vili... Fotografije su u nastavku.

prof. Petra

 [više]

Tragom prošlosti Vijest ima dokument u privitku

Autor: knjiznica bukovac, 28. 4. 2017. 12:28

60-te godine XX. stoljeća razdoblje su Hladnog rata i podijeljenog svijeta na Istočni i Zapadni blok. Svijet tada nije izgledao kao idealno mjesto za život. Upravo tada pojavile su se ideje o svijetu bez ikakvih razlika među ljudima, bez religija, nacionalnosti, materijalizma koji dijele ljude. Zamisli o svijetu vječnog mira i ljubavi među ljudima u kojem će se sve podjele utopiti u bratstvu ljudi nastale su u sklopu Hippy pokreta. Dok su u SAD-u „djeca cvijeća“ na taj način razmišljala o boljem svijetu, u Europi, na tlu Njemačke podignuta je i fizička granica između dvaju različitih svjetova kapitalističkog i komunističkog. Berlinski zid bio je jedan od najvećih simbola Hladnog rata. U to vrijeme održavali su se i protestni skupovi zbog  nejednakosti i uskraćivanja građanskih prava Afroamerikancima u SAD-u i protiv rata u Vijetnamu. Tu se posebno ističe lik Martina Luthera Kinga.

Pri kraju Hladnog rata dogodila se najgora nuklearna nesreća u mjestu Černobilu u Ukrajini.

O svim tim temama učenici 8. razreda pisali su eseje i izrađivali prezentacije. U prilogu pročitajte radove: Lucije Višić, Doriana Mutapčića, Pabla Strmečkog iz 8.d i Matije Krznara iz 8.a razreda. Možete pogledati prezentaciju Ive Šarac iz 8.d.

Karmela Tandarić, prof.

 [više]

Pismo prijatelju Vijest ima dokument u privitku

Autor: knjiznica bukovac, 9. 3. 2017. 12:23

Ako želite upoznati osvajača i vojskovođu Aleksandra Velikog, pročitajte pismo prijatelju učenika 5.b razreda, Pavela Cirkvenčića, kao i pisma učenika 5.a i 5.b razreda u privitku.

...

 

Dragi moj prijatelju,

Danas sam sreo Aleksandra koji je nasljednik Filipa II. Osvajao je sve u šesnaest. Osvojio je područje od Grčke do rijeke Ind, pa do Egipta itd. Htio je doći do kraja svijeta odnosno do Tihog oceana, no nije uspio jer je njegova vojska bila previše umorna od silnih ratovanja, pa je naredio povlačenje. Kada su se vratili svi Aleksandrovi vojnici su se morali vjenčati s Perzijankama. Aleksandar se volio igrati skrivača pa se njegov grob još nije pronašao, a kamoli tek on.

Pavel Cirkvenčić, 5.b

 [više]

Županijsko natjecanje iz povijesti

Autor: knjiznica bukovac, 8. 3. 2017. 12:55

7. ožujka 2017. održano je Županijsko natjecanje iz POVIJESTI u OŠ Trnjanska.

Rezultati naših učenika su odlični. Čestitamo na postignutim rezultatima!

Ponosna mentorica Karmela Tandarić, prof.

 

8.b Lana Barić, 4. mjesto

8.d Dorian Mutapčić, 10. mjesto

8.b Iva Balun, 11. mjesto

8.d Lea Ceković, 16. mjesto

7. b Paola Mrvelj, 10. mjesto

 

 [više]

Upoznajmo Zagreb!

Autor: knjiznica bukovac, 16. 2. 2017. 13:36

Učenici 6.d razreda su posjetili Hrvatsku akademiju znanosti i umjetnosti gdje ih je dočekao gospodin Ranko Matasović, otac jednog od učenika i najmlađi hrvatski akademik. Ispričao im je neke zanimljivosti, proveo kroz zgradu te pokazao najveće dragocjenosti koja se u njoj čuvaju: Baščansku ploču, škrinju sv. Šimuna iz Zadra, Guarnijerijevu violinu „King“ kao i galeriju starih majstora s donacijama biskupa Josipa Jurja Strossmayera, osnivača Akademije, velikog dobrotvora i pokrovitelja umjetnosti.

Fotografije su u nastavku.

razrednica K. Lukačić

 [više]

Posjet osmaša gradu Vukovaru

Autor: knjiznica bukovac, 9. 2. 2017. 12:28

Učenici osmih razreda sudjelovali su u projektu "Posjet Vukovaru osmih razreda" tijekom 7. i 8. veljače 2017. Po prvi puta sudjelovali smo u ovom projektu koji je organiziran od Javne ustanove memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar. Bilo je to dvodnevno druženje osmaša, ali i učenje o Domovinskom ratu i žrtvi koju su podnijeli stanovnici Vukovara. Učenici su upoznali kulturno – povijesni razvoj Vukovara kroz obilazak Muzeja Vučedolske kulture i Muzej grada Vukovara.  O Domovinskom ratu i položaju Vukovara tijekom 1991. godine učilo se kroz predavanja i posjet  memorijalnim lokalitetima te se živom riječi na autentičnoj lokaciji učenicima nastojalo približiti junačku povijest hrvatskog  naroda.

Na kraju su s još tri zagrebačke škole sudjelovali  u Školi mira i kvizu znanja. Našu  školu predstavljale su Dora Grbavec i Lana Barić te uz žestoko navijanje osvojile prvo mjesto.

Karmela Tandarić, prof.

Više fotografija možete pogledati u nastavku:

Autor fotografija: Dorian Mutapčić, 8. d

http://os-bukovac-zg.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=221

http://os-bukovac-zg.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=222

http://os-bukovac-zg.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=223

http://os-bukovac-zg.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=224

 [više]

Obilježili smo Dan sjećanja na Holokaust

Autor: knjiznica bukovac, 26. 1. 2017. 15:04

U hrvatskim školama se od 2004. godine obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Tog su datuma 1945. sovjetski vojnici oslobodili najveći nacistički logor Auschwitz. U Auschwitzu su stradali Židovi iz brojnih europskih zemalja, Belgije, Nizozemske, Francuske, Slovačke, Mađarske, također i Hrvatske.

Dan sjećanja na Holokaust i sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata obilježava se diljem Europe s posebnim naglaskom na obrazovanju mladih generacija.

U našoj školi održan je integrirani dan na temu Holokaust s učenicima 8. razreda kojima smo temu Holokausta nastojali približiti kroz igrani film „Dječak u prugastoj pidžami“.

Ciljevi integrirane nastave bili su kroz sadržaje iz povijesti i hrvatskog jezika upoznati pojmove holokaust i genocid, saznati uzroke i posljedice netolerancije prema drugim narodima, potaknuti učenike na kritički stav prema predrasudama poput rasizma, antisemitizma i stereotipa u društvu te razvijati svijest o vrijednostima postojanja  različitosti u društvu.

Možemo završiti s riječima francuskog mislioca Françoisa Voltairea:

“TKO ZABORAVLJA ZLOČIN POSTAJE NJEGOV SUDIONIK”

    Karmela Tandarić, prof.

                                                         

 [više]

Da povijest može biti zanimljiva… Vijest ima dokument u privitku

Autor: knjiznica bukovac, 19. 12. 2016. 12:39

„Kao čovjek bio je, nema sumnje, izvanredan, svestran, inteligentan, maštovit, iako ga je vlast učinila prilično neugodnim. Kao generalu nije mu bilo ravna, kao vladar bio je odličan planer, vođa i izvršilac, dovoljno svestran da shvati i nadzire što rade njegovi podređeni. Kao ličnost čini se da je oko sebe širio osjećaj veličine, ali većina onih koji o tome svjedoče - …- vidjela ga je na vrhuncu slave, kad je već bio obavijen mitom….“

Učenici sedmih razreda u sklopu nastave povijesti učili su o razdoblju Napoleona I. te su dodatno istraživali njegov život pišući esej Usamljenik na otoku. Ove godine mnogi su učenici koristili metodu intervjua i dnevnika te napravili izvrsne radove, a posebno bih izdvojila uratke učenika 7.a Luke Romca i Daniela Kostelca sa zanimljivostima iz Napoleonova bogata života, a koje možete vidjeti u prilogu.

Karmela Tandarić, prof.

 [više]

Put u Krapinu

Autor: knjiznica bukovac, 14. 11. 2016. 08:26

Učenici petih razreda bili su na terenskoj nastavi u Krapini 17. listopada 2016. i razgledali su Muzej krapinskog neandertalca, crkvu svete Katarine i franjevački samostan, a o njihovim doživljajima pročitajte u tekstu i pogledajte na fotografijama.

...

 [više]

Terenska nastava sedmih razreda Vijest ima dokument u privitku

Autor: knjiznica bukovac, 18. 10. 2016. 10:05

„Banovina – junačko srce Hrvatske“ - učenici sedmih razreda Osnovne škole Bukovac bili su na izvanučiočničkoj nastavi (terenskoj nastavi) u petak, 14. listopada 2016. godine.

Naziv terenske nastave je „Banovina – junačko srce Hrvatske“, a autor projekta je Miljenko Bađun koji je ujedno bio i naš vodič puta. Organizator projekta je Udruga veterana 145. brigade HV.

 Po prvi puta učenici naše škole sudjelovali su u ovom projektu s braniteljima koji su dio svog ratnog puta proveli na Banovini.

Prvo odredište bio je Zrin gdje smo se upoznali s povijesnim značenjem i mogućnostima preživljavanja u prirodi. Učenici su naučili odati počast poginulim civilima Banovine. Tijekom vožnje do Dvora čuli smo osobno svjedočenje o tijeku završne bitke u HDOR-u.

U Dvoru su učenici dobili poduku kako se ponaša za vrijeme slušanja himne i odali počast poginulim i nestalim braniteljima.

Na putu prema Hrvatskoj Kostajnici učenici su slušali o junačkoj obrani Pounja 1991.godine  i ulozi zagrebačkih branitelja.  Na brdu Čukur posjetili smo spomen obilježje Gordanu Ledereru, snimatelju Hrvatske televizije.

Ručak i slobodno vrijeme proveli smo na obiteljskom gospodarstvu Tišinić, gdje su učenici  vrijeme  mogli iskoristiti za posjet mini zoološkom vrtu.

Na kraju smo obišli Petrinju uz stručno vodstvo lokalnog vodiča, te čuli o povijesnom razvoju i zanimljivostima „glavnog grada“ Banovine.

Terenska nastava „Banovina junačko srce Hrvatske“ je izvrstan projekt kojim se educira sadašnje i buduće naraštaje o povijesnoj i zemljopisnoj važnosti Banovine te promiče domoljublje, čovjekoljublje i međuetnička tolerancija, a živom riječi na autentičnoj lokaciji učenicima se može približiti junačku povijest hrvatskog naroda. 

  Karmela Tandarić, prof.

Fotografije i prezentacije su u nastavku.

 [više]

Arhiva vijesti

Autor: knjiznica bukovac, 1. 9. 2012. 11:23

Sve starije vijesti možete pronaći u arhivi na dnu stranice.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 ANKETE

ANKETA ZA SVE UČENIKE ZA KRAJ ŠK.GOD. 2016./2017.

ANKETA ZA UČITELJE ZA KRAJ ŠK.GOD. 2016./2017.

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
NATJEČAJI

          

VREMENIK PROVJERA
DOKUMENTI

 

ŠKOLSKI LIST

RASPORED ZVONA

 

Prije podne

1. sat     8.00 – 8.45

2. sat     8.50 – 9.35

Veliki odmor

3. sat     9.55 – 10.40

4. sat    10.45 – 11.30

5. sat    11.35 – 12.20

6. sat    12.25 – 13.10

7. sat    13.15 – 14.00Poslije podne

0. sat     13.15 – 14.00

1. sat     14.00 – 14.45

2. sat     14.50 – 15.35

3. sat     15.40 – 16.25

Veliki odmor

4. sat    16.45 – 17.30

5. sat    17.35 – 18.20

6. sat    18.25 – 19.10

Brojač posjeta
Ispis statistike od 15. 9. 2012.

Ukupno: 500412
Ovaj mjesec: 1681
Ovaj tjedan: 577
Danas: 30
CMS za škole logo
Osnovna škola Bukovac Zagreb / Trnac 42, HR-10000 Zagreb / os-bukovac-zg.skole.hr / os-zagreb-033@os-bukovac-zg.skole.hr
preskoči na navigaciju